Followers

Tuesday, January 11, 2011

LAWAK DAN TELADAN

EMAIL INI TELAH DIHANTAR OLEH SEORANG SAHABAT.
WALAUPUN LAWAK NAMUN RASANYA IA LAYAK UNTUK DIJADIKAN
PENGAJARAN DAN TELADAN UNTUK KITA YANG SELALU
LALAI.


Cerita teladan utk suami2 yang malas.......
Di sebuah kedai roti, Akob begitu asyik menonton perlawanan bolasepak di depan kaca TV, tiba-tiba isterinya terus masuk,

"Bang, lampu di halaman depan dah terbakar tolong ganti yang baru ye". "Pasang lampu?!!, kamu ingat saya nie TNB ke?" jawab Akob.

"Kalau abang tak mau tukar lampu, abang tolong betulkan paip air sebab airnya dah tak boleh keluar", minta isteri Akob lagi.

"Betulkan paip?, kamu ingat saya nie Jabatan Bekalan Air ke?", jawab Akob mengelak.

"Kalau semuanya abang tak mau buat tak apalah, tapi kalau abang ke kedai nanti jangan lupa tolong belikan saya gas memasak sebab rumah kita dah kehabisan gas", kata isteri Akob.

"Mintak maap bebanyak saya tak kerja kat Petronas", jawab Akob dengan sinis.

Kerana merasa terganggu Akob terus keluar ke rumah kawannya untuk menyambung menonton perlawanan bolasepak.

Kira-kira jam 2 pagi kemudian Akob pun pulang kerumah. Akob menjadi hairan apabila mendapati lampu di halaman terang benderang, Akob terus ke bilik air, dia sekali lagi terkejut apabila mendapati paip air tak ada masalah lagi. Apabila ia ke dapur Akob mendapati tong gas juga penuh.

Pada keesokan paginya Akob bertanya pada isterinya "Awak minta tolong pada siapa...?". "Begini bang, setelah abang keluar dari rumah semalam, saya menangis di halaman rumah.

Tiba-tiba ada seorang lelaki yang sedang melintas di depan rumah kita, bertanya kenapa saya menangis. Saya ceritakan segala- galanya kepadanya. Dengan rela hati dia sedia menolong saya tetapi dengan bersyarat". "Apa syaratnya?", tanya Akob ingin tahu. "Syaratnya saya perlu pilih sama ada buatkan ia roti atau tidur dengannya".

" Jadi awak buat roti apa untuk dia?", tanya Akob. "Buat roti...?!!! Awak pikir saya nie Kedai Roti ke...?!!!"

4 ulasan:

saya_arief said...

haha..
amik ko..
t'baik punyer jawapan...
:D

H@k!m said...

baek punye.....

zures said...

arief....hahaha ko jangan gelak je...

zures said...

hakim...moga jadi pengajaran buat kita ye...